Gastronomický arganový olej

Akce Gastronomický arganový olej
Výrobce: DermArgan
Model: ARG-GAST-HAA05
Dostupnost: Skladem
550,00Kč 250,00Kč
Množství: Do košíku
5  2 recenzí

Amlou
Berberská tradiční pochoutka
Smíchejte pražené mandle s arganovým olejem a medem. Rozmixujte půl hrnku pražených mandlí, tak aby vznikla mandlová pasta. Pastu přesuňte do misky a smíchejte s čtyřmi lžícemi oleje a dvěma lžícemi medu. Amlou se namáčí na chleba a považuje se za "jídlo bohatých". Výborný je nejen s chlebem, ale třeba i na palačinkách.

 

 

Jehněčí tajine se sušenými švestkami a mandlemi
Suroviny (pro 4 porce): 
1 kg jehněčího - nejlépe nohy nasekané na 3 cm kousky
3 středně velké cibule, oloupané, jedna nakrájená najemno, dvě nakrájené na plátky
1 polévková lžíce směsi koření “ras el hanout”
sůl
čerstvě namletý černý pepř
1/2 polévkové lžíce šafránu
1 špalíček skořice
1 čajovou lžičku arganového oleje
2 čajové lžičky cukru
1/2 šálku konzervovaných rajčat (nasekaných)
1 šálek pražených mandlí
1 šálek najemno nasekané dýně
3/4 šálku sušených švestek bez pecek

Postup:

1. Jehněčí maso obalíme v najemno nakrájené cibuli, směsi koření ras el hanout, soli a pepři. Marinujeme v lednici po dobu cca 30 minut, můžeme však i déle, maximálně 2 hodiny. Polévkovou lžíci másla necháme rozpustit na široké pánvi. Přidáme maso a necháme jej zlehka po stranách zhnědnout. Přidáme šafrán, vodu a špalíček skořice: přivedeme k varu. Stáhneme teplotu a vaříme, přikryté poklicí po dobu cca 1 1/2 hodiny.

2. Poté necháme vychladnout a vytáhneme jehněčí nožky. Maso oddělíme jemně od kosti s tím, že se pokoušíme zanechat kusy masa co možná největší. Dále odstraníme tuk, chrupavky a kosti. Dochutíme solí a pepřem. Z omáčky odstraníme tuk (tukové skvrny).

3. Ve středně velkém hrnci nechte rozpustit 1 čajovou lžicku másla a 1 čajovou lžičku oleje. Na tuku osmahneme cibuli nakrájenou na plátky. Až cibule zesklovatí, přidáme cukr, sůl a pepř dle chuti. Necháme vařit na středně velkém ohni asi 15 minut, za občasného míchání. Snížíme teplotu na minimum a vaříme tak dlouho, dokud cibule není úplně měkká a hnědá (cca dalších 20 minut). 4. Přidáme rajčata a vyvařenou šťávu z jehněčího a přivedeme k varu. Přidáme maso, dýni, pražené mandle a necháme zvolna vařit přikryté poklicí cca 15 minut. Sejmeme poklici, vmícháme sušené švestky a pozvolna vaříme až do zhoustnutí omáčky, což je dalších cca 15 až 20 minut. Přidáme koření dle chuti. Servírujeme s chlebem pita.

Koření "ras el hanout":

1 čajová lžička mletého kmínu
1 čajová lžička zázvoru
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička kurkumy
3/4 čajová lžička mletého černého pepře
3/4 čajová lžička mletého kardamonu
1/2 čajová lžička mleté skořice
1/2 čajová lžička mletých koriandrových semínek
1/2 čajová lžička papriky
1/2 čajová lžička mletého nového koření
1/4 čajová lžička mletého hřebíčku

 

Arganový olej se řadí mezi nejvzácnější a nejdražší oleje na světě vůbec, proto se také často nazývá jako MAROCKÉ nebo TEKUTÉ ZLATO. Olej je panenský, 100% čistý a lisovaný za studena. Vyrábí se z plodů pouštního stromu ARGANIA SPINOSA, který se nachází pouze v jihozápadní části Maroka. Tyto plody jsou pak marockými ženami tradičním postupem pracně vytloukány na kamenech a následně prodány farmaceutickým a kosmetickým firmám. Stromy Arganie jsou ohrožené a chráněné UNESCO.

Hmotnost: 100 ml

Využití v kuchyni:
Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin v arganovém oleji je posilována funkce orgánů (srdce, játra, cévy, lymfatický a nervový systém), napomáhá při otocích, zánětech, stimuluje krevní oběh a tím upravuje krevní tlak. Je vhodný pro diabetiky.

Pozitivní vliv na organismus:
• oběhové funkce, vyrovnává úroveň cholesterolu v krvi, pomáhá snižovat tlak, předchází srdečním nemocem
• stimuluje mozkové buňky a funkci jater
• chrání pojivové tkáně a zvyšuje odolnost organismu
• obsažené látky výrazně napomáhají při snižování hladiny cholesterolu, čímž omezuje výskyt srdečních příhod nebo jiných cévních chorob
• napomáhá snižovat riziko rakoviny (rakovina plic, rakovina prosty, žaludku…)
• zpomaluje proces chorob - Bechtěrev, Parkinson, degenerativní změny buněk
• posiluje nervový a lymfatický systém • příznivé účinky na imunitní systém zejména v kombinaci s olejem z černého kmínu
• posiluje nehty, vlasy a napomáhá při léčbě akné
• do salátu, omáček, rybích pokrmů, a k masu

Stačí několik kapek, abychom jídlu dali výjimečnou chuť. Doporučujeme podávat čerstvé pečivo máčené v arganovém oleji. Olej je možno použít při vaření, ale doporučuje se dodávat do jídla až na konec vaření, aby zůstaly zachovány jeho výživové hodnoty. Arganový olej se používá při výrobě dipů (omáček k namáčení např. chleba), kuskusu, salátů aj. Zbytek z tradiční extrakce oleje je hustá pasta čokoládové barvy, která se nazývá “amlou”. Sladí se a podává se jako omáčka (dip) pro namáčení chleba při snídani. Chuť se podobá arašídovému máslu. Arganový olej musí být skladován při teplotách do 22 ºC, v temnu, suchu, bez přístupu vzduchu a po dobu 15-18 měsíců. Po otevření spotřebujte do 6 měsíců. Složení: 3x vyšší obsah vitamínu E než mají ostatní zdroje, proto patří mezi jeden z nejlepších antioxidantů, dále obsahuje vitamíny D, A, B, nenasycené mastné kyseliny (OMEGA 3 a OMEGA 6), 80% nenasycených a 20% nasycených kyselin, velké množství fitosterolů a karotenoidů.

☑ Specifikace ▼

Arganově Produkty
Země původuMaroko
SloženíArgania Spinosa Kernel Oil
Specifikace
Požadované vlastnostiBio
VýrobceDermargan
Čistota složení100% arganový olej
Objem100 ml
Užití
KuchyněVhodné do kuchyně

Recenze (2)

vydáno
5 ( 5 / 5 )
Výborný olej, zajímavě ochutí všechny saláty. Někdy si do něj i jen tak namáčím čerstvý chleba, je skvělý i takhle samotný.
vydáno
5 ( 5 / 5 )
Olej si dávám hlavně ted pres leto skoro do vsech salatu. Bavi me jeho oriskova chut.

✎ Napsat recenzi ▼

Vaše jméno a příjmení:


Text recenze:Poznámka: HTML tagy nebudou převedeny!

Hodnocení: Nejhorší           Nejlepší

Opište prosím kód z obrázku do pole níže: