Chutě Orientu

Chutě Orientu

Co se Vám vybaví pod pojmem turecká kuchyně? Pravděpodobně nejčastější odpovědi bude "kebab". Bohužel turecká kuchyně nejsou jen kebaby nebo gyrosy. Turecká kuchyně je zdravá, mnohotvárná a plná čerstvé zeleniny, ryb, bylinek, masa a koření. Je jednou z nejzajímavějších kapitol světové gastronomie také proto, že stojí na rozhraní mezi Evropou a Asií. Turecká kuchyně proto právem patří mezi nejvýznamnější kuchyně světa.

Dnešní turecká kuchyně vznikla z větší části jako dědictví Osmanské říše. Ta v sobě spojila prvky Střední Asie, Středního východu a také Balkánu. Výsledkem byla unikátní kuchyně, která se velice rychle rozšířila přes Balkán až do střední Evropy. Některé stopy tureckých vlivů najdeme i v naší kuchyni, dokonce i v názvech – například jogurt. Důvodem k tak silné přitažlivosti turecké kuchyně je určitě i to, že řada jejích prvků je typicky krajových, s často výjimečnou chutí a mimořádnou kvalitou. Právě proto je tamní vaření nesmírně rozmanité.

V oblasti Istanbulu, Bursy či Izmiru se setkáme se zjemnělou gastronomií, mající kořeny ještě na osmanském dvoře. Hojně se používá koření, hlavní přílohou je tu rýže. Jihovýchod země proslul zase kebaby, vícechodovými předkrmy meze a moučnými jídly, jako je sladká baklava a kadaifi.

Turci milují i papriky, cibuli, česnek, fazolky či rajčata a také luštěniny, především čočku. Zvláštní místo zaujímají i ořechy a mandle, bez kterých si nelze představit tamní sladkosti, ale často se objevují i v pokrmech slaných.

My Vám na našem eshopu představujeme chutě orientu v podobě koření, čajů, káv a sladkostí z Turecka a doufáme, že si vyberete podle Vaší chuti :)